Home  
  Events Calendar  
  Benefit events  
  News  
  Photo Album  
  Video  
  Classes  
  Mailing list  
  Directory  
  Immigration info  
  About us  
  Contact Us  
  Media  
  Travel  
  My Visit  
 
 
Our friends
 
energize
 
thrive market madara
 
 
bcen
 
 
 
 
 

     
  
Lets make the world a better place!

About Violeta Jeliazkova in English

Виолета Желязкова,
Основател и директор на Българо-американския културен център „Мадара“, Бостън, МА

Повече за Виолета Желязкова, може да научите от номинацията и за Медал "Иван Вазов" подадена от БЦНА, по-долу в този текст. Церемонията-парти за връчването на медала ще се състои на 11-ти ноември, 2018 в Бостън. Повече информация вижте тук.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Писмо до Държавна агенция за българите в чужбина
Приложение №1: Описание на събития и турнета, организирани от Виолета Желязкова
Приложение №2: Кратка творческа биография на Виолета Желязкова
Приложение № 3: Награди и отличия
Приложение № 4: Отзиви за Виолета Желязкова
От САЩ
От гости от България
Приложение № 5: Снимки, публикации медийни изяви
Български медии
Американски медии
Снимки

~~~ ^ ~~~
Писмо до Държавна агенция за българите в чужбина

До: Г-н Петър Харалампиев
Председател
Държавна агенция за българите в чужбина
Бул. "Дондуков" 2А, СОФИЯ-1000

Предлагаме на вашето внимание Виолета Желязкова за почетен медал на ДАБЧ

27 юни, 2018 г.

Уважаеми Г-н Харалампиев,

Пишем Ви от Българския център в Нова Англия, САЩ - неправителствена организация, чиято мисия е да обединява българската общност в Нова Англия и да привлича хора от различни среди, които имат интерес към българската култура, изкуство, история и традиции. Центърът включва представители на Българската църква "Св. Петка“, българското училище "Св. Св. Кирил и Методий ", Българо-американския културен център "Мадара“ и други групи и организации в района.

Предлагаме на вашето внимание г-жа Виолета Желязкова, директор и основател на Българо-американски център „Мадара” в Бостън, САЩ за почетен медал на ДАБЧ, в навечерие на 20-годишнината на нейната дейност в САЩ. Виолета Желязкова е родолюбива и талантлива българка, която през тези 20 години работи усърдно за обединяването на българската общност в Бостън и САЩ и за популяризирането на България и българската култура в САЩ, Канада и по света.

Виолета Желязкова е от гр. Твърдица, Сливенско. От малка обича изкуството и математиката и избира професията инженер като завършва висшето си образование в техническия университет във Варна. Скоро след като имигрира в Америка през 1998 г, Виолета започва работа по професията си. Същевременно помага на българите в района на Бостън като организира различни културни събития и турнета на български артисти и музиканти гостуващи в САЩ. През тези години Виолета влага много усилия в тази благородна идея и нейната дейност полага основата на една от най-сплотените и дейни български общности извън територията на България.

Желязкова има значителни приноси в популяризирането на българското културно богатство в САЩ, както и в развитието на българското национално самосъзнание и културна идентичност. Настоящето предложение се основава на цялостния ? 20-годишен принос, както и на юбилея на началото на тази идея и последващите дейности на Виолета, след пристигането ? в Бостън, САЩ.

През тези две десетилетия Виолета е организирала и подпомогнала близо 500 обществени събития в САЩ и Канада. Те са описани подробно в приложенията към това писмо, но тук ще споменем само няколко примера. Събитията включват чествания на български национални и културни празници, тържества, изложби, спортни изяви, образователни инициативи, лекции и др. Тя е основател и организатор на Българския културен фестивал в Бостън, който има 8 издания.

По традиция всяка година г-жа Желязкова събира българската общност в Бостън за честване на Националният празник на България. На него тя представя местни таланти и гост от България. То е най-посещаваното българско събитие в щата, което обединява всички български организации в района и много таланти и бизнеси. Честванията винаги имат и подпомага благотворителна кауза.

Желязкова активно участва и в организирането на избирателни секции за българските избори, подържа контакти с българското консулството в Ню Йорк, посолството във Вашингтон и организира редовни посещения на консулите в Бостън; организира посещения на български държавни делегации и лица в Бостън. Тя щедро предава опита, който е натрупала, на други организации, както в Бостън, така и в други градове в Северна Америка – добър например е турнето на Теодосий Спасов през 2009, когато Виолета насърчава организаторите на българските културни центрове в Атланта и Сиатъл да представят този концерт и в техните градове. Една от основните цели на Желязкова е да подпомага български таланти, както от България, така и тези живеещи в САЩ, с цел запазване на българските традиции, език и култура зад граница, за което има много примери.

Ключови приноси на Виолета Желязкова включват:


• Основател и директор на Българо-американския културен център „Мадара“ (www.centermadara.org.) Центърът се помещаваше в сградата на Американският арт-център Спрингстеп. Виолета получава предложение „Мадара“ да стане дъщерна организация на Спрингстеп, с което започва организирането на съвместни културни събития, като изложби на български художници, концерти, и приеми с българско участие. Много от средствата събрани от концерти и културни събития, Желязкова дарява на различни български организации в САЩ и България, включително домове за сираци в България. Виолета става и член на борда на директорите на център Спрингстеп, като Българо-американски център „Мадара“ става единственият български център в Америка, който работи съвместно с американски културен център.

• Един от основателите на Българската православна църква “Св. Петка” в Бостън,

член на борда на директорите близо 12 години. През това време Виолета е основен координатор на всички благотворителни събития за църквата: пикници, честване на празника на църквата, служба и обяд за Великден и др. По нейна инициатива българската църква става побратима със Сръбската църква в Бостън. Двете църкви водят съвместни служби, като това допринася за сплотяване на българската и сръбска общност в Бостън.

• Член на борда на директорите на българското училище в Бостън "Св. Св. Кирил и Методий" в продължение на 6 години, от самото му основаване. Това е едно от първите български училища в Америка. Виолета и досега подпомага училището с различни инициативи.

• Член на борда на директорите на Българския център в Нова Англия от неговото създаване; понастоящем е почетен член на борда.

• Член на борда на директорите на неправителствената организация „ English at large”, чиято основна цел е да осигурява безплатно обучение по английски на имигранти. Много българи посещават класовете на организацията и имат безплатен личен учител, което им помага да преодолеят езиковата бариера.

• Член на борда на директорите и на неправителствената, културна организация “Springstep cultural center”. Сградата на организацията дълго години бе дом и на БАКЦ Мадара.

• Виолета помага и за създаването и израстването на прекрасния танцов ансамбъл в Бостън „Лудо Младо“. С приходите от организирания от Виолета, Български културен фестивал през 2006 г, се закупуват и първите носии за ансамбъла.

Виолета е единствения член на нашата общност, който е участвал в основаването и ръководството на основните ни организации - Българската църква „Св. Петка“, Българското училище „Св.св. Кирил и Методий“, БАКЦ „Мадара“ и Българския център в Нова Англия. Години наред е била член на борда на три от организациите едновременно, което допринася за комуникацията между организациите, обединяване и съвместната им работа.

За активната си и всеотдайна дейност,

Виолета получава множество признания и награди, както от българите в САЩ, така и от престижни американски институции, медии и организации. Например, тя е наградена от щатска неправителствена организация с отличието „Награда за вдъхновение”(„Inspiration Award“) за обществената си дейност и личните си постижения.

Дори в периоди на влошено здравословно състояние, Виолета влага всичките сили, които има за да подпомага българската общност в Бостън и да организира събития с подкрепата на много доброволци, и приятели.

Предлагаме Виолета Желязкова за почетен медал не само за неуморната и дейност в различни български и американски организации, за организирането на много събития, турнета, за сплотяването на българските общности в САЩ и Канада, но и за ярките ? качества на достоен човек и родолюбива българка, доказала това на дела. Нейната завидна енергия, всеотдайност и щедрост са пример за всички българи по света. Виолета Желязкова е ценен приятел, искрен и скромен човек, който решително заслужава отличието!

Сърдечни поздрави,

Ирина Тодорова
От името на борда на директорите
Български център в Нова Англия,
irina@bulgariancenter.org

В подкрепа на предложението прилагаме:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

„Най много се гордея с това, че допринесох за изграждането на една сплотена българска общност в Бостън. Тук хората си помагаме, не се делим на организации и групи и живеем по-добре. Радвам се, че успях да изградя добри отношения между българската и американската фолклорна общност в Бостън с цел популяризирането на Българската култура и традиции. Радвам се, че успях да помогна и на някой нови организатори от други градове да се преборят с трудностите и да продължат да сплотяват хората. Радвам се, че успях да обединя и българските организатори в Ню Йорк покрай няколко проекта”. Виолета Желязкова

Приложение №1: Описание на събития и турнета, организирани от Виолета Желязкова

Връзка с български държавни институции и представители

БАKЦ Мадара подпомага дейността и на Българското Консулство в Ню Йорк и Българското посолство във Вашингтон. Многократно центърът е бил домакин на срещи на официални лица и делегации с българската общност в града.

Американската Асоциация за България организира през октомври 2005 обяд с президента Георги Първанов в Бостън. Виолета помага в организацията .

През 2008, Министър председателят на България Сергей Станишев гостува на българската общност в Бостън по повод 100 години от обявяването на независимостта на страната. Събитието се организира от Виолета Желязкова (БАКЦ Мадара) с подкрепата на Българското Консулство в Ню Йорк и Посолството във Вашингтон. В състава на делегацията са още: заместник министър-председателят и министър на външните работи Ивайло Калфин, заместник-министърът на културата Явор Милушев, заместник министърът на икономиката и енергетиката Явор Кюмуджиев, Почетният консул на България в Ню Йорк Николай Милков, Посланик Елена Поптодорова, представители на медиите и др.

Съвместно с Консулството и Посолството на България, Виолета организира
• среща на Българската общност с Министъра на външните работи на Република България Н. Пр. Николай Младенов,( 29 септ. 2010 г)

• среща на Българската общност със заместник Министър-председателя и министър на финансите Симеон Дянков (28 февруари 2011 г.)

• среща-обяд на Българската общност с Българският Президент Росен Плевнелиев. (28 септ. 2012)
• Редица консулски дни в помощ на българските граждани в района.

Образователна и културна дейност

Към БАКЦ Мадара Виолета Желязкова създава детска вокална група Мадара, която има и американски почитатели. Центърът подпомага млади таланти да се развият и утвърдят на американска и международна сцена.

Една от основните цели на г-жа Желязкова е да подпомага български таланти както от България така и тези живеещи в САЩ, с цел запазване на българските традиции, език и култура зад граница. По този повод тя подкрепя създаването на български театър в Бостън. Благодарение и на нейната подкрепа, Бостън се превърна в център на Българският театър в Америка. Само за три години Български-Център Мадара стана домакин на премиерите на 4 театрални постановки.

• През 2009 в Бостънския университет, група любители на театралното изкуство представиха на български пиесата “Когато гръм удари” по Пейо Яворов

• Една от тях бе на моноспектакълът „Убийте тази жена” с участието на Светлана Атанасова, след която той се игра с голям успех и в други градове в САЩ и Канада, както и в България. Заедно с Българското Консулство в Ню Йорк, Виолета организира и благотворително представление на моноспектакъла в сградата на консулството.

• Друга премиера представена в Български център Мадара бе на Българският Аматьорски Театър в Бостън, който представи постановката "Три Чехови комедии" с режисьор Александра Грашкина-Христов.

2010

Към Българския Център Мадара съвместно с Арт Център Спрингстеп, Виолета създава Галерия Мадара, която представя предимно български творци.

• През 2010 изложбата „Щастието е навсякъде“ с художниците Люба Сарданова, Боряна Занева, Пламен Христов, Нели Тончев-Нелинда и Кремена Стефанова

• През 2011 г. бе представена изложба на изявената българска фотографка Зоя Крастанова и колажите от ръчно изработена хартия на професор Ирина Тодорова, наречена „Сегашния момент“.

• За втора година към галерията бе организиран и ПАНАИР НА ЗАНАЯТИТЕ, на който бяха представени както български творци така и американски. Страницата на галерията: www.centermadara.org/Madara-Gallery/

2011

По традиция всяка година г-жа Желязкова събира българската общност в Бостън за честване на Националния празник на България. Този празник е един от най-големите в града, като събира на едно място всички български организации, таланти и бизнеси. На него тя представя местни таланти и гост от България. През 2011 г. известният български оперен певец Ивайло Гюров бе специален гост. Честванията винаги подпомагат и някоя благотворителна кауза. През 2011 г. дарението подкрепя местната танцова група „Лудо младо”, като средствата са вложени в закупуване на народни костюми. През 2010 г. събитието подкрепя българската фондация „Стъпка за България”, като събраните средства подпомогнат стипендия на деца от български социален дом.

2011 Виолета Желязкова в лицето на Българо-Американски Център „Мадара” бе инициатор и координатор на най-мащабното дотогава честване на Деня на Народните Будители в САЩ и Канада (Октомври-Ноември 2011 г.). То се превърна в един голям празник на българския дух и култура и бе обединителна сила за много общности. Събитието популяризира и дейността на българската фондация за деца с увреждания „И аз мога”. За повода Виолета покани световно известният музикант Теодосий Спасов, който съвместно с български и американски музиканти, представиха богатството и красотата на българския фолклор в тринадесет северно американски града. Честването бе подкрепено от Българското Консулство в Ню Йорк, Лос Анджелис, Чикаго и Българското Посолство във Вашингтон. В Консулството в Ню Йорк бе организиран прием, а в Посолството във Вашингтон бе организиран благотворителен концерт с участието на Теодосий Спасов, Татяна Сърбинска и американската и група за български фолклор „Орфея”.

Освен координатор на честването, г-жа Желязкова бе и организатор на празниците в Бостън и Ню Йорк, които бяха сборни концерти на Теодосий Спасов, Влада Томова и американската група Балкански приказки. Концерта в Ню Йорк, Виолета организира съвместно с утвърдената, американска, неправителствена организация Световен Музикален Институт. Той се състоя в една от най-известните зали на Бродуей – Симфони Спейс, която бе препълнена с почитатели на българската музика като 60% бяха американци.

2011 През юни, 2011 г-жа Желязкова бе поканена да е част и от още едно много значимо събитие - уникалния по рода си Българо-Американски Фестивал „ПЕСНИ НА ЖИВОТА”! Фестивалът представи световната премиера на музикално-певческия спектакъл „МЕЛАНХОЛИЧНА КРАСОТА”, в който участват близо 300 американски и български музиканти и певци, разказващи с песен и музика, историята за спасяването на 49,000 български евреи. Музиката на спектакъла, в който се преплитат български фолклор и класика, е на Георги Андреев, а текстът - на Скот Кейрн и Арие Финклещейн. Творбата бе изпълнена от Националната филхармония във Вашингтон, Ню Йорк и Boston Modern Orchestra Project в Бостън. Целта е да се популяризира тази малко известна история в целия свят, като се използва универсалния език на музиката. Специален гост бе и Националният Фолклорен ансамбъл на България „ФИЛИП КУТЕВ”-хор и оркестър. Концертите се състояха в Бостън- Wang Theatre , Ню Йорк – Lincoln Center и Кенеди Център- Вашингтон . Това бяха първите български събития организирани някога в тези големи зали.

Виолета е поканена от организаторите на фестивала Калин Чонев (България) и неговата съпруга Шарон Чонев (Израел) да бъде техен партньор за концертите в Бостън и Ню Йорк. Г-жа Желязкова се впуска с голям ентусиазъм в организацията и популяризирането на това прекрасно събитие и допринася за успеха му. Фестивалът постигна целта си - да популяризира подвига на българският народ и високото ниво на българската музикална култура сред американската и еврейски общности като спомогне за изграждането на едно по-добро име на България. Фестивалът бе посетен от хиляди зрители. Той бе отразен в едни от най-големите вестници и на трите града както и от най-старият еврейски вестник в Америка, разпространяващ се в 14 държави- "The JEWISH ADVOCATE" . Вижте благодарствено писмо от организаторите към г-жа Желязкова, в приложението при „отзиви“.

2011 Виолета бе част и от друг интересен български проект през 2011: „Българска вечер в музея "Грами", Лос Анджелис. От страницата на ДАБЧ: „На 9-ти април 2011 г. се състоя представителен концерт на български изпълнители в Clive Davis Theatre на Grammy Museum – Лос Анджелис, Калифорния. Събитието беше организирано и рекламирано от Ирена Александрова и нейната компания „Mega Mogula“ със съдействието и подкрепата на Българо-Американския Център „МАДАРА“ в Бостън (основан от Виолета Желязкова) и вестник „България Сега“ с основател Светлозар Момчилов.” ...“Един от най-интересните концерти от създаването на театъра” – такава беше оценката на Джери Басик - звуковия инженер на Клайв Дейвис Театъра в ГРАМИ МУЗЕЯ за българския концерт „...Идеята е да се подпомогнат българските таланти в Америка. Направен бе конкурс в САЩ и Канада, с който организаторите подбраха най-добрите за участието на финалният концерт в Грами музея. Вижте публикацията, в приложението „Публикации и снимки“

2011 През май, 2011 Виолета организира концерт на Петър Ралчев (акордеон), една от най-ярките звезди на съвременната българска музикална сцена, признат от музикалните среди като най-добрият български акордеонист сега. Концертът бе посетен предимно от американска публика, като привлече много музиканти от различни жанрове. Американската асоциация на акордеонистите подкрепи събитието и уведоми всичките си членове, така направи и местна радио станция. Много българи и американци не бяха чували за този уникален талант, и останаха очаровани от гениалността му. Виолета помогна с опита си и на координатор на турнето на Петър Ралчев и квартет – Гергана Мей. То се състоя в над 20 града.

2012

Виолета Желязкова бе продуцент и координатор на честването на НАЦИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК на България в Бостън,
което се проведе на 11 март в Българо-Американски Център Мадара/Springstep в Медфорд, МА.
С празничното поздравление, Генералният консул Радослав Точев откри вечерта. След което водещата Александра Грашкина-Христов покани на сцената фолклорна певческа група „OMAЯ”. Групата се състои от български жени, събрала ги обичта към българската народна песен. Акомпанимент на „Омая” бяха талантливите, американски музиканти от фолклорна група „Зорница” и двете групи са под ръководството на известната изпълнителка и диригент Татяна Сърбинска. Богатството на българските танци и костюми ни представи танцов ансамбъл "ЛУДО МЛАДО”, с ръководител Петър Петров (Пепи). Хореографията на танците е на Петър Петров, Мариета Мирчева и Христо Димитров.

През май, 2012, Виолета съвместно с българското консулство в Ню Йорк, организират първият Български фолклорен танцов фестивал в Ню Йорк,
с участието на танцови ансамбли от няколко града.

През 2012 г-жа Желязкова е поканена за консултант към холивудският филм „The heat” с участието на звездите Сандра Баллок и Мелисса МакКарти. Виолета дава уроци по български на Сандра Бъллок, необходими за ролята й във филма.

2012 Гостуващ спектакъл от България "Аз и ти, Любов", бе организиран съвместно с Българо-Американски Център Мадара; Ню Йорк 19 април, Бостън 20 април, 2012. Театралният спектакъл „Аз и ти, Любов” с участието на Бойка Велкова и Стефан Спасов, гостува на Първият български театрален фестивал на източния бряг.

2013

На 23 май, 2013 в една от залите на Бостънския университет, историите описани в книгата „Разказвачи на истории“ оживяха, за да срещнат българи, които помнят и искат да познават своите традиции и обичаи. Присъстваха и американци, които с интерес приеха книгата. Събитието бе организирано съвместно от Българо-Американски Център Мадара и Център за европейска култура към Бостънския университет. То бе част от българския фолклорен фестивал в САЩ (май-юни, 2013 г.), в подкрепа на българската фондация "И аз мога" (www.icantoo.us), подпомагане на деца със специални нужди в България и набиране на средства в подкрепа на проекти по фонд "Живо наследство" на Фондация "Работилница за граждански инициативи".

2013 Българо-Американски център Мадара представи Годишен КОНЦЕРТ
"МАГИЯТА НА БЪЛГАРИЯ" по повод Националният празник на България 3-ти март
в подкрепа на новосъздаденият Български център в Нова Англия (БЦНА) на 2 март, 2013. Програмен директор и координатор е Виолета Желязкова. Това събитие постави началото на една нова организация, БЦНА, като събраните средства от вечерта бяха над $10,000. Тези средства целят закупуването на сграда, която да послужи за дом на българското училище Св. Св. Кирил и Методий в Бостън, църквата Св. Петка и българският културен център.
На 3-ти март, 2013 Виолета координира първото благотворително събитие в подкрепа на кампанията за закупуване на сграда за Българския център в Нова Англия. Тя работи по организацията му заедно с екипите на всички организации. Събитието преминава с голям успех. Виолета подпомага още редица събития в подкрепа на новата идея.

През май 2013, г-жа Желязкова организира първата Българска конференция на културните организации и центрове в САЩ, която се състоя в Лас Вегас, Невада. Участие вземат представители на българските общности от 13 града. Конференцията протича много радушно, с обмяна на много опит и идеи между организаторите.

2014

Българо-американски Център Мадара представи SUNDAY JAZZ BRUNCH “The vitality of the music” / Неделен обеден джаз с известните джаз изпълнители от Ню Йорк и Бостън: Георги Георгиев (бас) & Димитър Димитров (барабани), Мат Маранц (саксофон), Алекс Гудман (китара) и специален гост, Люк Маранц (пиано) на 29-ти Юни, 2014.

2015

През 2015 Виолета и екипът и организират честването на 15 -та годишнина на създаденият от нея Българо-американски културен център „Мадара“. Честването включва поредица от събития, в които участие вземат близо 120 таланти от 15 държави. Събитията включват празничен концерт за 3-ти март, концерти на Теодосий Спасов и Балкански, Деси Добрева и рок група БТР. На Празника за 3-ти март Генералният Консул на България в Ню Йорк Милен Люцканов и Консул Любомир Грънчаров пристигат от Ню Йорк, да поздравят Виолета и екипа и за отбелязване на годишнината.

Българо-Американски Културен Център Мадара представи Годишният благотворителен концерт "МАГИЯТА НА БЪЛГАРИЯ" по повод Националният празник на България. 3 Май, 2015 в Арменският Културен Център. Програмен директор и координатор: Виолета Желязкова

Театър "БЪЛГАРСКА АРМИЯ" гостува в Бостън с представлението "СЕКС, НАРКОТИЦИ И РОКЕНДРОЛ" организирано съвместно с Българо-Американски Център Мадара. С участието на известните български актьори и изпълнители: ИВАЙЛО ХРИСТОВ, ДОНИ - ДОБРИН ВЕКИЛОВ и КОЦЕТО–КАЛКИ. Постановката е играна повече от 22 години на българската сцена! 18-ти Април, 2015

2015 БАКЦ Мадара и Музея Arts at the Armory представиха международно признатият проект Балкански, представен от Теодосий Спасов (кавал – виртуоз, тромпет и глас/, Иван Шопов (DJ COOH) /електронен барабан/ и Иво Кукер Христов /видео изкуство/ със специални гости от Бостън, Елена Колева (вокал), Ясна Дуран (вокал) и Петър Петров (хореограф и учител по народни танци), 21-ви Ноември, 2015.

2015 Орлин Мирчев и БАКЦ Мадара представиха невероятната българска рок група B.T.R. , която за първи път посети Бостън. 6-ти Ноември, 2015.

2015 БАКЦ Мадара представи ангелския глас на България, Деси Добрева, както и ансамбъл Лудо Младо. 25-ти Октомври, 2015.

2016

Българо-Американски Културен Център Мадара представи Годишният благотворителен концерт "МАГИЯТА НА БЪЛГАРИЯ" по повод Националният празник на България. 9-ти март, 2016 г. Участие в спектакъла вземат както български така и американски таланти. Целта на спектакъла е да представи красотата и уникалността на България. Специални гости на вечерта са Деси Добрева, Татяна Сърбинска и нейните две американски групи за български фолклор „Диви жени“ и „Зорница“, танцов ансамбъл „Лудо младо“ и детска вокална група „Шарени ноти“. В организацията се включват всички български организации в Бостън, много доброволци и спонсори. Генерален спонсор на спектакъла е почетният консул на България в Бостън Адам Портной. Спектакълът е записан на DVD, което ще се използва за набиране на средства за закупуване на български център в Нова Англия.

2017

БАКЦ Мадара представи гостуващата от България театралната постановка
"Пътят към Афродита"
с участието на една от водещите български актриси
Бойка Велкова; Музикална картина: Теодосий Спасов; 14 Октомври, 2016. Събитието събра много наши сънародници и гости от други държави, които говорят български.

2017 Българо-Американски Културен Център Мадара представи Годишният благотворителен концерт "МАГИЯТА НА БЪЛГАРИЯ" по повод Националният празник на България. 5ти март, 2017 г. Гости на вечерта бяха:
o ВАСЯ ПОПОВА (вокал) - полуфиналистка на "ГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ/ THE VOICE"
o ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ “ЛУДО МЛАДО” с хореографи Петър Петров и Мариета Мирчева
o БЪРКЛИ БЪЛГАРСКИ БЕНД: БЕЛЯНА ХРИСТОВА (вокал, пиано), ВАСЯ ПОПОВА (вокал), АСЕН ВАПЦАРОВ (китара) , АЛЕКС СТОЯНОВ (флейта), ВЕСЕЛИН НЕДЕЛЧЕВ (ударни инструменти)
o "ЗДРАВЕЦ" - американски ансамбъл за български фолклор
с ръководител Марта Форсайт
o ДЕТСКА ГРУПА ЗА НАРОДНИ ТАНЦИ "7/8" с хореограф Мариета Мирчева
o ВОКАЛНО ИНСТРУМЕНТАЛНА ГРУПА към Българското Училище в Бостън, с ръководители Снежина Пенчева и Маргарита Иванова; РОСИЦА МИХАЛЕВА и АЛЕКС СТОЯНОВ, Водещи
Програмен директор и координатор: Виолета Желязкова. Повече за събитието вижте на http://www.centermadara.org/events/2016/bgcelebration-bg.htm

2017 Face Bulgaria и БАКЦ Мадара поканиха гостуващата комедийна театралната постановка "ЕМИГРАНТИ", с участието на известните български актьори
АСЕН БЛАТЕЧКИ и КАЛИН ВРАЧАНСКИ. Автор: Славомир Мрожек; Режисьор: Асен Блатечки. 29 Април, 2017

2017 Face Bulgaria и Българо-Американски Културен Център Мадара
организираха концерт на "ФОНДАЦИЯТА"
обединяваща легендарните музиканти и изпълнители, включващи хитове на ЩУРЦИТЕ, Б.Т.Р., ФСБ, ДОНИ И МОМЧИЛ, TE, ГЕОРГИ МИНЧЕВ. 13 Октомври, 2017
o КИРИЛ МАРИЧКОВ от рок група "ЩУРЦИТЕ"
o ИВАН ЛЕЧЕВ от рок група "ФСБ"
o ДОНИ - от дует "ДОНИ И МОМЧИЛ"
o СЛАВЧО НИКОЛОВ от рок група "Б.Т.Р."
o ВЕНКО ПОРОМАНСКИ от група "ТЕ"
o СПЕЦИАЛНИ ГОСТИ на вечерта: ВАЛДИ ТОТЕВ и ГЕОРГИ МАРКОВ
от рок група "ЩУРЦИТЕ"

2018

Турнето в 15 града в Северна Америка и концерта на ТЕОДОСИЙ СПАСОВ ФОЛК КВИНТЕТ през 2018 година се организира от Българският Културен Център в Нова Англия. Виолета Желязкова участва активно и щедро споделя знанията и уменията си с БЦНА, както и организатори от САЩ и Канада.
o Гости са: Теодосий Спасов (кавал и вокал), Пейо Пеев (гъдулка), Иван Георгиев (гайда), Християн Цвятков ( китара), Генадий Рашков (тъпан).
Турнето на Теодосий Спасов Фолк Квинтет през 2018 в Канада и САЩ е посветено на председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Турнето се организира с подкрепата на български културни организации, консулствата на Република България в САЩ и Канада, и под егидата на посолствата на Република България в Отава и Вашингтон. Концертът е в подкрепа на Българския център в Нова Англия, който усърдно работи по инициативата за събиране на средства за сграда на българското общество в района на Нова Англия. 13-ти януари 2018

ТУРНЕТА В САЩ И КАНАДА

Виолета Желязкова, БАКЦ Мадара е координирала редица турнета на български звезди в САЩ и Канада, като няколко турнета на българският виртуоз Теодоси Спасов и група, няколко турнета на Деси Добрева, дует Тодор и Теодора Трайчеви, рок група Сигнал, театрални постановки с участието на Бойка Велкова и Стефан Спасов и др. Ето някой от тях:

2009 г, Турне за ЧЕСТВАНЕ НА 100 ГОДИНИ НЕЗАВИСИМОСТ НА БЪЛГАРИЯ в САЩ, с гости именитата изпълнителка ТАТЯНА СЪРБИНСКА, световно известният музикант ТЕОДОСИЙ СПАСОВ И НЕГОВИЯ КВИНТЕТ. Турнето се състои в 10 града. Отзвук вижте на: http://www.centermadara.org/NEWS/2009/theodosii-tatiana-tour-info.html

2009 г, Турне „ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО БЪЛГАРИЯ“, САЩ и КАНАДА, с гост от България ДЕСИ ДОБРЕВА, Включва 13 града. Отзвук вижте на: http://www.centermadara.org/dessy-bg.html

2011 г, Турне за ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ В САЩ И КАНАДА- с гост ТЕОДОСИЙ СПАСОВ, САЩ и КАНАДА

Виолета Желязкова бе инициатор и координатор на най-мащабното честване на Деня на Народните Будители в САЩ и Канада, което бе правено някога на континента (Октомври-Ноември 2011). То се превърна в един голям празник на българския дух и култура и бе обединителна сила за много общности – „истинска културна революция на американска земя”. За повода Виолета покани световно известният музикант Теодосий Спасов, който съвместно с местни български и американски музиканти, представиха богатството и красотата на българския фолклор.
http://www.centermadara.org/Theodosii-Spassov-Tour2011-bg.html

2011 г, Турне на ПЕТЪР РАЛЧЕВ (АКОРДЕОН), САЩ и КАНАДА
Виолета Желязкова помага за осъществяването на турнето на една от най-ярките звезди на съвременната българска музикална сцена, признат от музикалните среди като най-добрият български акордеонист сега. То се състоя в над 20 града.
https://www.facebook.com/groups/182415608477829/

2012 г, Турне за ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ - с гост ДЕСИ ДОБРЕВА, САЩ
Виолета Желязкова кани Деси за честването на този празник в САЩ. С ангелския си глас и модерното представяне на българския фолклор Деси е един истински посланик на магията на България сред българи и американци. Турнето се състои в 13 града. http://centermadara.org/dessy-bg.html

2013 г, Тунре на ОРЛИН ГОРАНОВ И КРИСТИНА ДИМИТРОВА, САЩ и КАНАДА
по повод 30 годишнината на дуета и Националният празник на България
Виолета Желязкова заедно с фирмата Centre STAGE, Ltd, организират най-голямото турне на български звезди в северна Америка до момента, което се провежда в 23 града. http://centermadara.org/events/2013/Orling%20Kirsi%20tour/orlin-krisi-bg.html

Благотворителна дейност

Виолета е известна с голямата си благотворителна дейност. Тя създава първата в Америка уеб страница за българска общност през 2000 г: www.Bgmass.com. По нейна идея се създава и yahoo група, която свързва хората. Така тя дава пример и на другите общности, които също създават страници и групи. След което страницата прераства в първият онлайн, безплатен вестник в Америка: www.Bgfocus.com.

Виолета организира редица благотворителни концерти и събития като концерт в подкрепа на училището в Широка Лъка, Училището за незрящи във Варна, Домът за възрастни в Кочериново, за пострадалите от наводненията в Шуменска област, за танцов ансамбъл Лудо младо, за американският хор за български фолклор Диви Жени и много други.

Г-жа Желязкова организира и първата мащабна благотворителна кампания в Америка през 2001. Кампанията е за събиране на средства за спешна операция на очите на малката Пламена Попова. Тя създава уейб страница, организира благотворителен концерт, успява да направи съпричастни и много организации и хора от най-големите български общности в САЩ. По този повод в Атланта бе организиран първият Български Кинофестивал. Кампанията е успешна и малката Плами проглежда благодарение на добрината на толкова много българи зад граница. След тази кампания Виолета получава много обаждания за съвет и подкрепа и за други кампании в подкрепа на болни хора в нужда. Така дава пример как се организира благотворителна кампания не само в Америка, но и много хора се възползват от опита й в България. Списък на някои от кампаниите организирани и подкрепени от Виолета и Българо-Американски център Мадара може да видите тук: http://www.centermadara.org/help.htm


Приложение №2: Кратка творческа биография на Виолета Желязкова

Имейл: info@centermadara.org

Виолета Желязкова израства в град Твърдица, България. Завършва Технически Университет – Варна със специалност „Машиностроене”. Благодарение на отличния си успех печели стипендия от Технически Университет - Виена, Австрия - специалност “Компютърни системи и роботи”. Стажува в заводите на “BMW” , телевизорите “Grundig” и др. Получава предложение да продължи обучението си във Виена, но отказва и се прибира в България. Връщайки се в родината две години е аспирантка към Катедра “Машинни Елементи”, специалност “Промишлен дизайн”. Преподава инженерна графика. Паралелно завършва семестриално докторантура на тема „Изкустен интелект и експертни системи“. Работи и като графичен дизайнер към вестник “Народно дело”.

През 1998 година заедно със семейството си печели Зелена карта и заминава за Бостън, САЩ. Провървява й още първата седмица и започва работа като инженер. Освен с професионалната си реализация Виолета от ранна детска възраст се занимава и с творческа дейност. Танцува, пее, рецитира, рисува, организира редица събития като изложби, студентски празненства, модни ревюта и т.н.

Желанието и усърдието, с което организира всякакви събития не я оставя и в САЩ, където веднага започва да помага на българите, спонсорирайки и правейки всевъзможни мероприятия за българите от Бостън и региона като по този начин има огромен принос в сплотяването и оформянето на българската общност там. Едновременно работи като инженер и обществената дейност стават непосилни за Виолета и затова тя решава да напусне професията си и да може да прави това, което много обича – да помага на хората и да популяризира българската култура. Почасово работи като маркетинг консултант, график и уеб дизайнер, както и преводач в болници, съдилища и обществени организации.

През 2000 г създава организацията “Българо-Американски Културен Център-Мадара, Бостън”. В екипа на центъра Виолета привлича много родолюбиви българи. С помощта на екипа, Виолета успява да организира и подкрепи близо 500 събития в Бостън и САЩ за последните 20 години.

За да популяризира българската култура и сплоти общността, Виолета кани и редица именити български артисти и музиканти да бъдат гости в Бостън и САЩ: Лили Иванова, Щурците, Васил Найденов, Йорданка Христова, Георги Христов, Ритон, Орлин Горанов, Кристина Димитрова, Ваня Костова, Стефка Берова и Косара Марчинкова, Евгени и Яна Душанови, Тодор Колев, Сигнал, НЛО, Уикеда, Теодосий Спасов, Валя Балканска, Янка Рупкина, Кремена Станчева, Илиан Михов, Коста Марков, Фолкорен ансабъл “Колеви”, Форте Стринг Квартет, Театър “Сълза и Сях”, Доротея Тончева, Стоян Сърданов, Стефан Попов, Невена Калудова, Ання Пенчева, Ники Сотиров, Шкумбата, Илия Секулов, Стоянка Мутафова, Васил Михайлов, Ивайло Христов, Делияна Хаджиянкова, Никола Анастасов, Ванча Дойчева, Любо Нейков, Георги Стоилов, Анна Велева, Андрей Баташов, Адриана Андреева, Николай Атанасов, Кирил Воденичаров, Деси Добрева, и др. Посрещнала е и много държавни гости от България.

Виолета организира редица успешни турнета на български звезди в САЩ и Канада. Виж Приложение №1.

През месец март 2000 г. изготвя проект за първата уеб страница на българската общност в Америка www.bgmass.com и заедно с архитект Борислав Игнатов я превръщат в реалност, стартирайки през април. След време тя става еталон за редица наши общности в Америка и по света, като играе роля на един от основните информационни центрове относно българските общности, предстоящи събития, полезни връзки и т.н. Към днешна дата уеб страницата е с променен адрес и име: www.centermadara.org.
Виолета е една от създателките на Българската църква в Бостън през 2000 г. и близо 12 години е в борда на директорите й. Участва и в основаването на Българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Бостън, член е на борда на директорите 6 години от началото на основаването.

През месец декември 2000г. съвместно с американеца Хенри Голбър от Фолк Арт Център Бостън поставя началото на първия Български фолклорен фестивал в Северна Америка. Той се провежда веднъж на две години. Впоследствие прераства в Български Културен Фестивал, който има и благотворителна цел. Виолета помага и за създаването и израстването на прекрасния танцов ансамбъл в Бостън „Лудо Младо“. Със приходите от организирания от Виолета, Български културен фестивал, 2006 се закупуват и първите носии за ансамбъла. Член е и на бoрда на директорите на Американската неправителствена организация „English at large”, която се занимава с подпомагането на чужденци в изучаването на английски език.

През 2013 се създава Български център в Нова Англия, който обединява почти всички български организации в района. Виолета е член на борда на директорите от основаването на организацията. През 2015 по здравословни причини напуска борда, но организацията гласува да е направи почетен член на борда до живот.

В професионално отношение Виолета е канена за продуцент и консултант от различни американски културни и музикални фирми и организации. Има сертификат за музикален бизнес и електронна търговия от Бъркли, където се е обучавала при преподаватели като менажерите на Анита Франклин, Ролинг Стоунс, Мадона и т.н. Работи в партньорство с едни от най-големите имена в този бизнес в Бостън. Съвместно организират събития от рода на балове, приеми, коктейли, модни ревюта, концерти и т.н. в повечето клубове и зали на Бостън. Няколко години е член е на борда на директорите на американския културен център Springstep, който се превръща в дом на Център Мадара и много събития на българската общност в Бостън.

Виолета е носителка на редица български и американски награди. Виж Приложение №4.


Приложение № 3: Награди и отличия

През 2006, Виолета Желязкова е победител в категорията „Обществен лидер“ на конкурса „Българин на годината в САЩ“, организиран от Института по антропология, Salt Lake City, Utah, USA,

През 2007 г, г-жа Желязкова е наградена от щатска неправителствена организация English at large с отличието „Inspiration Award” – „Награда за вдъхновение” за обществената си дейност и личните си постижения, които се посочват като пример и сред другите имигрантски общности в Бостън. “Motivated, Successful, and Giving Back - Violeta's Story”, “Violeta is a community role model,” says English At Large Executive Director, Marlana Patton, Medford, MA
През 2010 г, Виолета Желязкова е номинирана за конкурса „Българка на годината 2010“, от Българо-американския културен център в Лос Анджелис, САЩ;

През 2011 г, организираното от г-жа Желязкова „Турне на Теодосий Спасов в САЩ и Канада“ , печели наградата на публиката в конкурса „Събитие на Годината в САЩ“ организиран от медията Eurochicago. “Турнето на Теодосий Спасов - най-добрата реклама на България в САЩ”, Олга и Люси Б. Посланик Елена Поптодорава изпраща поздравително писмо до победителите.

През 2012 г, Виолета Желязкова получава почетна грамота „Българка на годината - 2012“от Държавната агенция за Българите в чужбина за съществен принос в съхраняването и популяризирането на българската култура, традиции и духовност. Номинирана е от Българското Консулство в Ню Йорк и Българо-американския културен център в Лос Анджелис . Генералният консул на Република България в Ню Йорк, Радослав Точев лично връчва грамотата на г-жа Желязкова в Бостън.

Виолета споделя за грамотата на Фейсбук профила си и получава чудесна награда, признанието и поздравите на общо над 500 българи и американци. Новината е споделена от много хора също. Ето тук може да видите повече:

На български
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151486689171817&set=pb.668331816.-2207520000.1515217820.&type=3&theater
На английски
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151486722096817&set=pb.668331816.-2207520000.1515217820.&type=3&theater

През 2015, Виолета Желязкова и нейният съпруг са включени в изложбата “Музей на свободните мечти” в известната обсерватория в Бостън намираща се в Prudential Tower Бостън, 50ти етаж. Те бяха избрани, за да представят българското общество в Бостън в интерактивна изложба, която цели да отрази и празнува важната роля, която имигрантите играят в изграждането на този уникален град. Бостън е един от световните центрове на културно богатство и разнообразие, като един от всеки трети гражданин е роден извън САЩ и населението говори над 140 различни езика. Оригиналният текст може да бъде намерен на линка по-долу: “They were chosen to represent the Bulgarian community in Boston at the interactive exhibit that "celebrates the important role that immigration has played in shaping this unique city. Boston is one of the world’s most culturally diverse cities, with one out of every three residents born abroad, and a population that speaks more than 140 different languages." http://skywalkboston.com/


Приложение № 4: Отзиви за Виолета Желязкова

От САЩ

„Вили, ти наистина си стълбът на нашата общност тук. Голямо благодаря. "Светлана Куни, Бостън

"Благодаря Вили за всичките безсънни нощи, които положи за организацията на това събитие! Благодаря и на твоят съпруг, за подкрепата и търпението...:))) Благодаря за всички тези години на усилена работа, да доведеш България по-близо до нас!!"
Емил Кръстанов, президент на Sing Center, Boston, MA

„Най-хубавото нещо, което ми се случи в Америка са хората, които срещнах. Виолета Желязкова е една от тях. Вили, уникално е всичко, което си направила и все още правиш за нас българите тук, далече от семейството, приятелите и традициите. Благодаря ти, че ни доближаваш до тях. Магията на всичко българско се усеща много по-силно тук.“ Марита Цветкова, Бостън, 2018

„Поздравления. Това, което правите е възрожденско и вдъхновяващо.”
Пламен Петков, журналист, режисьор на филма „Българите”, Бостън

“Дано не намалява енергията, с която помагаш и се грижиш за съществуването на Българската общност в Бостън”, Десислава Райчева, преподавател в Northeastern University, Бостън

„ Драга ми Виолета, това е признание, което ти заслужаваш стократно... Благодаря ти за това, което правиш ... Бъди здрава и винаги така смела...“ Кирил Тарпов, диригент, Ню Йорк
„Поздравления, Вили!!! Гордеем се с теб и българския дух, който живее в теб и най -вече те напътства да вървиш само -напред и да даваш всичко от себе си в името на Българското-култура, идентичност и отличителна история на един стар и древен народ през вековете!!! Успех в бъдещите ти начинания!!! Обичаме Те!!!“, Пламен Кръстев, организатор от Питсбърг

„Момиче, ти си едно от малкото неща, които ме карат да се почувствам горда, че съм българка. Благодаря ти”, Милена Апостолова, тв водеща

"Браво, Бостън и в частно лице ти Вили, давате тон за песен на всички български общества в US." Вася Валенти, организатор от Сан Диего

„Честито, Вили!!! Напълно заслужено! Все така да си вдъхновена за нови върхове! Какъв късмет за нас, че си те имаме!!!“ Таня Харалампиева, Бостън

„ Честито Вили, ти я заслужаваш! Благодаря за всичко което правиш за нас, българите в Бостън, ти си наша гордост.“ Оксана Гороковски, музикант, Бостън

„Честито слънце! Прекрасна новина, за най-заслужаващата българка в САЩ! Страхотно удостоение!“ Смилена Свардон, организатор, Финекс
„Честито Вили! Радваме се и се гордеем с теб! Заслужено признание за това, което се прави за България извън пределите й.“ Даниела Велислав, организатор, Детройт
„Честито Вили, ти си нашата гордост, горди сме че има хора като теб които наистина дават всичко от сърцето и душата за българската общност в Америка :) продължавай в същият дух и сила“. Станислава Георгиева, фотограф, Ню Йорк
"Браво Виолета, вие сте истинска Посланичка!", Бисер Христов, художник

„Браво Вили! Добре че те има, за да може българи и американци в САЩ и Канада да се насладят на истинско изкуство!!!” Светлозар Момчилов, редактор в-к България Сега, Чикаго

„Вие сте страхотна жена, вършите толкова много работа за обединяване на вашата Българска общност! Удоволствие е да работя с вас и много се радвам, че откриването на изложбата премина с такъв успех!” Либбие Шуфро, изпълнителен директор на Арт център Срингстеп, Медфорд

"Аз наистина оценявам ентусиазма ти и се чувствам страхотно , че харесваш работата ми. Ти вършиш фантастична работа с насърчаване и популяризиране на култура ви в САЩ! " Patrycja Tobis, продуцент на предаването Дебюти, Бостън. То е признато като едно от най-добрите локални телевизионни предавания в САЩ за 2011 г.

„Толкова се радвам, че сте част от Springstep, Виолета. Вие сте един от най-добрите ни филиали! Целият екип обича да работи с вас.” Деборах А. Хавкинс, основател на Арт център Springstep. Медфорд, МА

“За мен е удоволствие да работя с теб. Като те гледам, виждам едно голямо сърце готово да облее света със светлината си.” Марияна Ст Жармейн, Бостън, МА

“Радвам се че има такива активни личности като теб да поддържат българския дух на всички нас, които сме в странство. Ще се радвам да получавам инфо за всички новости и сбирки. Благодаря за вниманието. Всичко най -добро.” Теодора Станкова

„Благодаря за позитивността, с която заливаш и която дава сили да продължим да правим това което ни харесва, дай Боже със сговорна дружина....” Вася Валенти, организатор от Сан Диего

„Вили, ти си истинска патриотка! Разнасяй БГ славата и нека всички знаят, че и ние сме дали нещо на света! „ Теменужка Иванова

„Виолета е модел за обществен лидер“/ “Violeta is community role model” Marlana Patton, Executive Director of English at large, non-profit organization in Medford MA

„Вили, имаш подкрепата ни и правим каквото можем. Браво за инициативата ти за толкова много неща, на които си била пионер. Поради липса на друг термин на български :-).” Магдалена Маринова, президент на Български Културен Център в Далас, ТХ, живяла в Бостън няколко години

"Браво, Вили! Спомням си колко отдавна се основа Българско училище в Бостън, поне преди 10 години. Тук в Сан Франциско още нямаме такова. Т.е. имахме, но нямаше никакъв интерес от родителите и затова се разпадна. Браво! възхищавам, че успяваш да правиш толкова много за българите в Бостън!" Неда Лазаров

"Браво Вили! Концерта на Петър Ралчев ще е голям успех за БГ на сцената на Българо-Американски Център Мадара. Ние от България се вълнуваме, това което правиш е и за нашите внучета! Благодаря!" Вихра Симеонова

„Изкарах 10 прекрасни години в Бостън, с много приятни спомени от БГ събирания. Благодаря ти Вили за великолепната организация през всички тези години” Владо

От гости от България

„Скъпа Вили, добре е, че на този свят има и хора като теб, та някой работи да вървят, както трябва. Бъди щастлива и знай, че Щурците те обичат!“ Кирил Маричков, рок група Щурците

„С много, много любов и благодарност, за най-голямата организаторка и повече, не само в САЩ! С обич!“, Васил Найденов, естраден изпълнител

„Вили, какво щяхме да правим без теб“, Валди Тотев, Щурците

“Супер си, страшен мениджър си..! Галеристите трябва от теб да се учат!!!“, Георги Петков, известен художник в България

„Благодаря на Вили от сърце за съдействието по организирането на концертите в Бостън. Добре, че има все още такива широко скроени хора!“ Владо, рок група Сигнал

„Мила Вили, благодарим на теб и Гошко за гостоприемството, за организацията и лъчезарната публика, която събра! Бъди ни жива и здрава, защото хората на изкуството имат нужда от хора като теб! Благодаря!“ Петър Ралчев (акордеон) и квартет,

„Вили, бъди все така усмихната и смела“, Данчо Карджов, рок група Сигнал

„Вили, Вили, Вили.. Времето е ваше! Животът е хубав! Танцувай в него! С обич и благодарност!“ Никола Анастасов, актьор
„Скъпа Вили, Благодарим ти за чудесните мигове, прекарани в САЩ и преди всичко в прекрасния ти дом! Желаем ти успех във всяко твое начинание!“ Твои, Орлин Горанов и Кристина Димитрова

„ С много обич...“, Теодосий Спасов, кавал

„Вили, толкова хубаво беше всичко. Бостън е най-красивия град, който съм виждала. Вили е разкошен организатор, такава енергия. Дано дойдем пак. С удоволствие ще играем за българската общност- разкошна публика. Благодаря от името на всички! Обичаме ви, Бъдете щастливи и не забравяйте България“, Стоянка Мутафова, Адриана Андреева, Николай Атанасов и Кирил Воденичаров

„На Вили с обич и благодарност“ , Стоянка Мутафова, актриса

„Кой ни събра, изкуството или българщината, сигурно и трите“, Васил Михайлов, актьор

„На Вили и Жоро, с благодарност за грижите и вниманието, за приятелството, за хубавите емоции, за прекрасните вечери, за усмивките! До нови срещи! Успех, ваш Андрей Баташов, актьор

„ На любимата Виолета, която ни връща вярата и ентусиазма!“ Деляна Хаджиянкова, актриса

„На Български Център Мадара, с уважение“ Слави Трифонов, БТВ

„На всички приятели от Български център Мадара, Благодаря“, Евгени Димитров, Ку-ку бенд

„Вили, никога няма да забравим вечния купон около теб, усмивката на лицето ти, гостоприемството и приятелството ти!, Сашо и Таня, рок група Сигнал

„За Вили и Жоро с поклон за човешкото отношение и перфектна организация!, Петър Янев, гайдар

„Благодаря ти Вили“, Любомир Левчев, писател

„На Вили с много, много обич и приятелство, също и признателност...“ Иван Лечев (китара), ФСБ


Приложение № 5: Снимки, публикации медийни изяви

Български медии

БНТ, Предаването „Полет над нощта“ с режисьор Хачо Бояджиев и водеща Деси Добрева. Г-жа Желязкова е специален гост на едно от изданията, отразило дейността й в Бостън и САЩ.

bTV, Предаването „Другата България“ с автор Георги Тошев,
гостува на Бостън и прави репортаж с г-жа Желязкова. http://www.btv.bg/shows/drugata-bulgaria/videos/

TV Scat, Предаването „Облаче ли бяло“, гости - Виолета Желязкова (Бостън, САЩ), Кети Генчева (България), "Независимост - вчера, днес, утре..." (22.09.2012 г.), https://www.youtube.com/watch?v=r-oGxkXFyVo

2017, BiTV, Репортаж за събитието организирано от Виолета Желязкова, БАКЦ Мадара - Честване на 3-ти март в Бостън със спектакъла „Магията на България“ , https://www.facebook.com/BITelevision/videos/1457061507660138/?pnref=story

2017, БНР, Репортаж Андрей Захариев, за събитието организирано от Виолета Желязкова, БАКЦ Мадара - Честване на 3-ти март в Бостън със спектакъла „Магията на България“ , http://bnr.bg/hristobotev/post/100804478/balgaria-v-bostan


Американски медии

2008, Boston Globe, най-голямата медия на Бостън отразява честването на Деня на Българската култура в Бостън, организиран от Виолета Желязкова, БАКЦ Мадара
http://www.centermadara.org/NEWS/bgfest-globe.htm

2009, World Music Boston, online media
BACC-Madara is intent upon keeping the Bulgarian cultural presence alive and well in the Boston area and throughout Massachusetts. They, themselves, host some really spectacular performances that are rarely or have never before been seen in this country. (see my previous posts 4/2/09 and 5/3/09) I went to the performance of the Bulgarian National Folklore Ensemble and was blown away! http://worldmusicboston.wordpress.com/

2011, В-к България Сега, Чикаго
Честване на Деня на Народните Будители в САЩ и Канада (Октомври-Ноември 2011) с концерти. Някой го нарекоха „Най-забележителното българско музикално събитие в Чикаго за годината”. Ето какво написа Калина Томова, за в. “България Сега“ „Българската общност в Чикаго също празнува – както избора на нов президент, така и Хелуин. Но между тези две празненства, като ярка светлина за духа се откроява нещо твърде значимо и неповторимо. Бих го нарекла магично – концертът на Теодосий Спасов в Чикаго от турнето му в САЩ и Канада, организирано по случай неговата 50-годишнина и Деня на будителите със съдействието на Българо-Американски център Мадара – Бостън.
Неделя, 30 октомври 2011. Залата на Old Town School of Folk Music – Чикаго е пълна с публика. Българите определено са мнозинство. Доказват, че могат да бъдат единни –пред силата на езика на музиката и дарбата на Теодосий Спасов да докосва чрез нея човешката душа”
Статия >>

2011, Повече информация, отзвук, видео и снимки от мащабното честване на Деня на народните будители в северна Америка с гост Теодосий Спасов може да видите тук: http://www.centermadara.org/Theodosii-Spassov-Tour2011-bg.html

2011, Бостън Глоб, Теодосий Спасов, Влада Томова и американската група Балкански приказки В Бостън концерта бе организиран съвместно с един от най-престижните музикални клубове в САЩ – Джони Диис. Концертът бе номиниран за събитие на месеца от най-големят американски вестник в града – Бостън Глоб, който се разпространява в милионен тираж, като написаха и материал за събитието.

2011, ДАБЧ, София, „Българска вечер в музея "Грами", Лос Анджелис. От страницата на ДАБЧ: http://www.aba.government.bg/?show=38&nid=1029

2017, Geoff Wilbur Live Review: Fondatsiata and Shturcite at The Regent Theatre
https://geoffwilburmusic.com/2017/10/14/fondatsiata-shturcite-regent-theatre/

2017, Geoff Wilbur Live Review: Vasko the Patch at Lilypad
https://geoffwilburmusic.com/2017/09/15/vasko-the-patch-at-lilypad/

Още новини може да прочетете на страницата на БАКЦ Мадара,
http://www.centermadara.org/NEWS/news-n.htm

Снимки може да видите тук
или на Facebook страницата на БАКЦ Мадара тук


Todor Ialamov

Vasil Nenkov

 Our friends  

David Flashenberg

emona