Home  
  Events Calendar  
  Benefit events  
  News  
  Photo Album  
  Video  
  Classes  
  Mailing list  
  Directory  
  Immigration info  
  About us  
  Contact Us  
  Media  
  Travel  
  My Visit  
 
 
energize
 
bcen
thrive market madara
 
 
 
 
 

     
  

   
МАРИЯ АЛЕКСИЕВА, ВОКАЛ

Мария Алексиева е родена във Видин. От 4 годишна свири на пиано. Обича и да пее. На 15 години печели награда от “Златният Орфей”, но голямата й страст е оперното пеене. В София участва в майсторските класове на известни оперни педагози. Сред тях е и незабравимата Гена Димитрова. Мария учи и при световно известната оперна певица Линда Бонд-Пери . След това Мария кандидатства в Бостънската консерватория (специалност Оперно пеене), откъдето получава пълна стипендия. Няколко години по-късно получава и пълна стипендия в Berklee College of Music като изълнител, композитор и продуцент. Мария пее и джаз, уърлд, българска, бълканска и поп музика. Мария е концертирала в редица Европейски държави и САЩ.

В нейната колекция има две Бостънски музикални награди, Вечер в известният Аполо Театър в Ню Йорк и изпълнения с III Kings, Ruben Blades, NERD и Pharrell Williams, Busta Rhymes, The Roots, Mark Wahlberg, Jason Greenberg, Dante Pontone, Pago, Husnu Senlendirigi, Ismail Ljumanovski, Paul Simon и много други. Нейният глас звучи в саундтрака на нашумелия филм “Барака” , за който Мария сама прави вокалите, импровизира, дори включва няколко православни напева.
В момента Мария работи с известния композитор Антонио Галбиати за SONY MUSIC /BMG и Universal Publishing в Милано, с когото съвместно пише песни за известни американски и европейски певци като Ерос Рамацоти, носителката на Грами Лаура Паусини, Майкъл Бъбл и др.
Интервю с Мария за в-к Капитал вижте тук >>

ВИОЛЕТА ДОНЧЕВА, ПИАНО

Виолета Дончева е известна преподавателка по пиано, изпълнителка и звукорежисьорка, която работи в района на Бостън преэ последните 11 години. Завършила е Националната Музикална Академия в София и Музикален Колеж Бъркли в Бостън. Признанията й включват множество солови иэпълнения и записи, както и съвместни изяви с едни от най-добрите оркестри и изпълнители в Нова Англия

ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ “ЛУДО МЛАДО”

Танцов ансамбъл за български фолкор “Лудо младо”, с хореографи Петър Петров и Мариета Тихойнова. Една изключително лъчезарна група от млади хора, които с любов и професионализъм  популяризират красотата на българския фолкор в САЩ. Участвали са в множество фестивали и културни събития.
Талантливата млада хореографка Мариета Тихойнова е завършила Държавното хореографско училище гр. София, България. Заедно с Петър Петров обединяват труд и талант в създаването на прекрасни народни танци за ансамбъл „Лудо младо”. Родом от България, Петър Петров се е занимавал професионално с танци в Държавен Фолклорен танцов ансамбъл "Родопа".

 Петър е водил множество класове и семинари в Съединените щати. Първата му голяма изява като хореограф и танцьор в САЩ е през 1994 г. по време на церемонията по откриването на Световното по футбол в Чикаго заедно с група за народни танци "Балкански Игри”. Повече на: www.ludomlado.com
ГЕРГАНА ХАРАЛАМПИЕВА, ЦИГУЛКА

Photo by Zara Tzanev

Гергана Харалампиева е родена през 1994 година в Пловдив в семейство на професионални музиканти. От малка живее със семейството си в Чехия. Тя започва да свири на цигулка на петгодишна възраст и много скоро след това започва да печели първи награди на международни конкурси в Чехия и Словакия. През 2005 г се мести със семейството си в Бостън, където продължава музикалното си обучение в подготвително училище на Консерватория Нова Англия
Гергана е победител във втория международен конкурс за млади музиканти в щата Канектикът и в конкурсите на na New England Sting Ensemble, A Far Cry Chamber Orchestra и на подготвително училище на Консерватория Нова Англия

Неотдавна Гергана участва в предаването на Националното публично радио “From the Top” и бе удостоена с награда на фондация “Jack Kent Cooke”
и $10 000 стипендия. От септември 2009 Гергана учи в Walnut Hill School for the Arts и е ученичка на Пол Бис.
Статия в Бостън Глоб за Гери прочетете тук:
"Young Norwood violinist shows promise">
ДИНА ВАЙНЩЕЙН, ПИАНО

Родена в Русия, Дина Вайнщейн е завършила Московската Музикална Академия Гнесиних, Института по музика в Кливланд, Охайо и Консерваторията Нова Англия в Бостън.  Госпожа Вайнщейн е носител на специална награда от Международния Чайковски конкурс в Москва през 1998 г.Представяла се е в редица престижни световни зали.  Записвала е с цигуларя Франк Хуанг, записа е високо оценен от критиката. В момента Госпожа Вайнщейн е сътрудник пианист към Училището Уолнът Хил и Консерваторията Нова Англия в Бостън.

ВЕСЕЛА МОРОВА, ВОКАЛ

Вокалистка от България, Весела изпълнява и заучава различни стилове музика от ранна детска възраст. Завършила е Кларк Институт в Масачузетс. В момента се обучава в програмата за вокални изпълнители в Престижният музикалнен колеж Бъркли в Бостън. През последните четири години пее в редица джаз групи, съосновател е на международна акапелна музикална група в колежа, както и е вокалист на  Black Sea Salsa Band. Весела свири и на пиано и индианска флейта. Нейните интереси варират от джаз и соул до world fusion и балканска фолклорна музика.

ЕЙРАН КАТСЕНЕЛЕБОГЕН, ПИАНО

Ейран Катсенелебоген e известен джаз пианист от Израел,  носител на наградата ASCAP Plus през годините 2002 до 2008. Дългогодишен преподавател в New England Conservatory. Класически пианист с „уникален джаз стил”. Ейран  участва в многобройни концерти, радио и телевизионни предавания както в САЩ , така и в Европа и Средният изток. Новаторски и високоценен с импровизациите джаз музикант, Ейран има редица записи и издадени дискове с известни лейбъли като Jazzis, Савидж, Оазис, и Eyran Records , които събират възторжени отзиви. Повече интересна информация може да намерите на: www.eyran.com

KAYDEN BEHAN, GUITAR
Кейдан свири от 4ри годишен на класическа китара. Сега е на шест години, но вече е носител на множество международни награди. Той учи в Музикално училище Спрингфийлд и в Музикалното училище към Университета в Хартфорд, щата Канектикът. Свирил e с международно известни майстори на класическата китара като Celso Mechado, William Kanengiser, Renaldo Guadalupe, The Newman-Oltman Duo, David Madsen, и Sharon Wayne и още много други музиканти от 4ри  континента. От  пет годишен е редовен участник в пролетния камерен концерт в местното средно училище. Участва в различни Музикални концерти и събития като Фестивал в Санта Клара, Калифорния и kонцерти с китарния ансамбъл на Училището Сузуки Хартт.

Списанието Classical Guitar Magazine отбелязва, че той е бил поканен да бъде откриващ изпълнител на Шестият китарен фестивал в Йейлския университет и е изнесъл „спиращо дъха” изпълнение (цялата статията прочети тук >).
През лятото на 2009, Кейдан взема участие в Детският фестивал “Слънце, Радост и Красота” в Несебър, България. Там се състезава с още 2500 деца от 15 страни и спечелва 1-во място в категорията инструментално изпълнение и  специалната награда за майсторско и артистично изпълнение. Майката на Кейдан е българка. Кейдан говори български и много обича България. Повече прочетете на страницата на Кейдан: www.kaydenbehan.com

АНА ПАВЛОВА, ПИАНО

Ана Павлова започва да учи пиано на седем години, с учител Яница Янакиева (магистър по музика). Развива таланта си бързо и с огромно желание иска да представи любимите си мелодии на зрителите. Начинаещата, талантлива пианиска свири с характерен чист тон и меко докосване.

 

АНИ ПАВЛОВА, ПИАНО И ДЕСКА ВОКЛАНА ГРУПА „МАДАРА”

Детска вокална група „Мадара” е създадена през 2007 от Виолета Желязкова директор на Българо-Американски Център Мадара. Децата в групата са на възраст 4-12 години. Малките таланти винаги участват в избора на песните и хореографията. Групата е участвала в редица концерти като: Спектакълът на Красимир Аврамов, Коледна Седянка, Български културен фестивал в Бостън, Честване на националния празник на България и др. Малката Ани Павлова е член на групата, но от скоро свири и на пиано.

HAWKINS HALL, SPRINGSTEP

SPRINGSTEP
(www.springstep.org)

Sringstep's mission is to celebrate dance and music traditions from cultures around the world. We strengthen communities as we encourage participation in, and appreciation for, these arts. Through the shared experience of dance and music, we nurture the human spirit and contribute to a healthy society.

Springstep collaborates with an extensive network of cultural organizations and community-based artists from throughout the Boston and New England region. We support their programs by providing staff assistance and our exceptional studio space at highly subsidized rates. Each of the groups or artists that hold programs here helps Springstep to achieve its mision of building cultural awareness about dance and music from many genres and world origins. Our continuing work with these groups and artists led us to develop a unique program model, our Affiliate Dance & Music Program.


The Bulgarian Ameican Center Madara is proud to be a Springstep Affiliate!

home page Our friends  Todor Ialamov

Vasil Nenkov


David Flashenbergemona