www.BGfocus.com
Български филм участва в Международния Женски Филмов фестивал в Бостън, МА

Публикувано във в-к Неделник
Виолета Желязкова
23 март, 2006
 

От 4-ти март до 7-ми април в Музея на изящните изкуствата, Бостън се провежда Международен Женски Филмов Фестивал, 2006. Той представя серия от нови филми от целия свят, режисирани от жени и отразяващи женската душевност. Страницата на фестивала е www.mfa.org.
Тази година участие ще вземе и българският филм “Мила от Марс”. Той ще бъде излъчен на 30-ти Март и 6-ти Април. Режисьор и сценарист на филма е Зорница София, с участието на актьорите: Любомир Попов, Весела Казакова, Асен Блатечки, Златина Тодева, Йордан Биков, Васил Василев-Зуека, Велико Стоянов

Това е първият игрален филм на младата Зорница София. Тя има богата и ранзообрана професионална кариера зад гърба си. Специализант е на проф. Людмил Стайков. Завъшила е мегистратура по изящните изкуства към Националната Художествена Акадения, София. Специализирала реклама в “Америкън Юнивърсити”, Вашингтон, и в Училището за визуални изкуства в Ню Йорк. Участвала е в много изложби както в България така и в чужбина, където представя видеоарт, видеоинсталации, пърформанси, акции и живопис. Работила е като арт директор в рекламни агенции и като костюмограф.

Основният снимачен екип на “Мила от Марс” е предимно младежки, средна възраст 26 години. За повечето от тях това е дебютна продукция. Основателите на “Всички неща” (продуцентите) и копродуцентите от “Доли Медиа Студио” представят с този филм и един непрактикуван в България есктремен спорт “снимане на независим нискобюджетен игрален филм”, като искрено се надяват спортът да стане хит сред съответната възрастова група през идните филмови сезони.

Филмът има редица награди и номинации: Награда за най-добър филм на десетото издание на Филмовия Фестивал в Сараево; Специална награда на журито за изпълнението на възрастните актьори на десетото издание на Филмовия Фестивал в Сараево; Награда за най-добър филм на двадесет и шестото издание на Филмовия Фестивал ”Златна Роза” и др.

На кратко за филма по материал от страницата му: “16-годишно момиче бяга от опасен мъж и попада в далечно гранично село. Скоро разбира, че единствените жители там - девет старци - се препитават с отглеждане на марихуана и че в селото е нелегалната плантация на мъжа, от когото бяга. Тя обаче решава да остане… и нищо вече не е същото.
Едно момиче се страхува от миналото, което едновременно го отвращава и тегли. Тя се страхува от настоящето, което едновременно я задушава и окриля. И се страхува от бъдещето, което едновременно проектира кошмарите и мечтите й. Този филм е за единствения “куршум против страх” - любовта. И за това, че когато търсиш себе си, трябва да се търсиш в очите на хората, за да се намериш в очите на Някого.”