www.BGfocus.com
Национална Конференция на библиотекарите Бостън, 2006

Bgfocus.com
30 Ma рт, 2006


 


От 21-ви до 25-ти март в Бостън се състоя Национална Конференция на библиотекарите, една от най-големите в света. Организитор бе “Public Library Association”, САЩ. Близо 6500 участници престигнаха в Бостън за събитието, между които и няколко българки работещи в тази сфера както в щатите така и в България. Българската делегация престига по специална програма за културен обмен между двете страни.

Това бе много интересно събитие, включващо много изложби, беседи, дискусии и семинари, среща с известни автори и журналисти. Обсъдени бяха нови методи за управление и развитие на библиотеките, за ролята им в подобряване на стандарта на живот на хората и тяхната обществена активност.

Българката Мария Колюшева посети също конференциата. Тя е мениджър на филиална обществена библиотека в Бруклин, Ню Йорк.
Повече от осем години тя прилага своят опит и творчески идеи в популяризирането на мястото, където работи.
През 2000 г. Мария подготвя проект към библиотеката и спечелва гранд за превличане на българските читатели в Ню Йорк

Тя успява да създаде колекция от български книги. Също така да организира серия от културни събития в библиотеката, на които представя редица известни български музиканти и артисти, класически, фолкорни, поп концерти, изложби и представяне на театрална пиеса. Събитията са безплатни и се посещават от много американци и българи.

Мария Колюшева с радост сподели опита си с българските си колежки, пристигнали за конференцията. Те се запознаха съвсем случайно. Оказа се, че са избрали един и същ хотел. Всички българки заедно нарпавиха обиколка на Бостън и посетиха библиотеката на Харвардския Университет. Вечерта на 25-ти някой от тях успяха да посетят и Празничниа концерт на Българската общнсот в Масачузетс, на който Мария Колюшева направи представяне на авторската си пиеса “ На изчезване”.