www.BGfocus.com
БЪЛГАРКА МЕНИДЖЪР НА ГОДИНАТА В ХОТЕЛИЕРСКИЯ БИЗНЕС

Публикувано във в-к Неделник
Виолета Желязкова
Бостън, 23 Февруари, 2006
 


Зоя Кръстанова от Бостън, спечели призовата награда “Мениджър на годината-2005” за щата Масачузетс, в сферата на хотелиерския бизнес, категория до 100 стаи. Тя е помощник мениджър на хотел “Irving House” в Кембридж, намиращ се на пет минути от Харвардския Университет.

Церемонията по награждаването се състоя на 31 януари, 2006 г, в Парк Плаза Хотел, Бостън. На вечерта присъстваха едни от най-големите величия в хотелиерския бизнес в щата, по покана на Massachusetts Lodging Аssociation. Тя получи поздравления от кмета на Бостън и други официални лица, както и колеги от бранша. Зоя Кръстанова е номинирана и за националният приз “Мениджър на годината-2005”. Победителят ще бъде обявен в близките месеци.

Кандидатурата на Зоя Кръстнова бе издигната от Рейчъл Солем, собственичка на “Irving House” и на още два хотела. Тя изпраща писмо до комисята, в което споделя голямото си възхищение от работа и професинализма на г-жа Кръстанова.

Не е лесен пътя на Зоя до тази награда. Тя емигрира с двете си деца в Щатите преди няколко години. В началото се опитва да си намери работа по професиата си, професионален фотограф и художник, но не успява по редица причини, една от които е и не доброто владеене на езика. Както много други хора тя забравя за професионалните си успехи в родината и започва всичко от начало. Решава да започне каквато и да било работа и така попада в “Irving House”.

Започва работа в хотела, където за девет години преминава през няколко позиции, докато достигне до помощник мениджър. През цялото това време тя печели симпатията на работодатели, колеги и клиенти като показва едни от най-добрите качества на българина: гостоприемност, общителност, работоспособност, толерантност към околните, готовност да помогне на всеки с каквото може. Успява да се сработи добре с екипа и обстановката и превръща работата си във втори дом.

Зоя има и голямата подкрепа и на семейството си. В Бостън живее брата на Зоя, Емил Кръстанов - един от преуспяващите български бизнесмени в щата. Той е собственик на дизайнерската фирма “Art Sign Express, Inc”. Двамата с Зоя участват активно в благотворителна дейност в помощ на българите и българската общност в Бостън. Фирмата на Емил бе един от водещите спонсори на Третият Български Културен Фестивал в Бостън през 2004 г., www.bgfest.org.

Ето какво сподели Зоя Кръстанова за в-к Неделник:
”... Много съм горда, че съм българка, и че успях да покажа на какво сме способни . Мисля, че всички биха се радвали да научат за успехите на своите сънародници. За мен това е много важно за националното ни самочуствие, това е нещо което ти дава сила да успееш, макар и толкова далеч от вкъщи.
През последните осем години, повече от 70 българи са направили първите си стъпки в Щатите при нас. В Irving House те не само получиха работа, но и помощ за квартира, адвокати, втора работа и разбира се сериозна психологическа подкрепа, която както знаете е много важна в първите дни. Началото за никого не е лесно.
Неведоми са пътищата на емиграцията в Щатите...фотограф става мениджър на хотел, професор става управител на ресторант... Важното е да даваш най-доброто от себе си. В това се крие цялата магия на живота тук, никога не знаеш на къде ще тръгнеш и докъде ще стигнеш, възможностите са толкова много...”

За тези от вас, които смятат да посетят Бостън, заповядайте в хотел “Irving House”, www.irvinghouse.com