www.BGfocus.com
Преключи кампанията за набиране на средства за пострадалите от наводненията в община Смядово

Публикувано във в-к Неделник
Виолета Желязкова

Бостън, 3 март, 2006
 

На 3 март, 2006 бе обявено успешното приключване на кампанията за за набиране на средства за пострадалите от наводненията в община Смядово. През лятото на 2005 г. много български семейства останаха без домове след поройните дъждове. По този повод Марияна Стоянчева, Виолета Желяскова, Деница Станчева и бьлгарската общност в Бостьн подемат кампания за подмомагане на нашите сьнародници, която бе подкрепена от много наши сънародници и американци от други градове.
Марияна Стоянчева прекарва лятото на 2005 в Бьлгария и става неволен свидетел на отчаянието и човешката трагедия по време и след наводнения. Една от най-тежко пострадалите общини при пьрвата вьлна е тази на община Смядово, Шуменска област. В началото на месец юли - град Смядово и село Ново Янково, намиращи се в тази община - биват залени от голяма вьлна, причинена от проливните дьждове. Само часове по-кьсно село Бял Бряг е потопено от придошлата в резултат на валежите река Камчия.
(Стихията наводнява и отнема кьщи - строени с години, разрушава пьтища и мостове, отнема на хората дом и надежда! Много oт пострадалите загубват своята покьщнина и домашни животни. Най-тежко засегнати са живеещите на село – пороят унищожава реколтата и отнема основното средство за препитание на много хора.)
В Смядово, Ново Янково и Бял Бряг природната стихия оставя четири семейства без дом, наводнява и частично разрушава още двадесет и шест кьщи и селскостопански постройки, унищожава пьтища и мостове. Най-тежко пострадалите четири семейства живеят вьв фургони при мизерни условия, без ток и вода, и без санитарен вьзел.
Основната цел на подетата кампания от Бостън е да се съберат средства за за довьршителни работи по изграждането и укрепване на пострадалите домове. С помощта и любезното сьдействие на Международната Асоциация за Човешки Ценности (The International Association for Human Values) и Фондация “ Изкуството да Живееш” (The Art of Living Foundations) - две световно-известни неправителствени организации – кампанията става достояние до повече хора. Дарители са както българи така и много американци.
След набиране на средствата, чрез уйеб страницата на Международната Асоциация за Човешки Ценности те бяха преведени на центьра на Фондация “ Изкуството да Живееш”, Бьлгария, които от своя страна ги дариха на община Смядово.
Представителят на организацията The Art of Living Foundations за България – Яни Драгов – отива на място в Смядово и лично проследява правилното разпределение на дарените средства. След среща с г-жа Киранова и представители на пострадалите той сподели за огромната признателност на тези хора, дълго мислели че са напълно забравени и за безкрайната им благодарност, че някой е помислил за тях.
В началото на ноември бе изпратена първата сума от $ 2, 100, която помога на общината да завърши 4-те къщи на семействата, които са загубили напълно своите домовете. Кметицата на Смядово г-жа Маргарита Киранова съобщава, че благодарение на тези средства, на 23-ти декември на тържество в кметството тези семейства са получили ключовете за новите си домове. Какъв по-прекрасен новогодишен подарък от това.
В края на февруари тази година са изпратени още една сума от $ 1, 200, от която $300 са дарени от родителите от българското училище в Бостън. Тази сума е предназначена за поправка на стадиона в Смядово, който се използва от 600 деца в общината като физкултурен салон.
Повече информация за приключената кампания може да получите на уйеб страница: www.bgfocus.com/helpbg Там са публикувани и фактурите за изразходените средства.