www.BGfocus.com
МАРТЕНСКИ ПРАЗНИЦИ В БОСТЪН, МА

Публикувано във в-к Неделник
Дарена Гатева
Виолета Желязкова
9 Март, 2006
 

Както повечето наши сънародници в САЩ, така и българите в Бостън отбелязват едни от най-хубавите, мартенски празници. Накратко за изминали и предстоящи събития:

На 4-ти март, Бьлгарското неделно училище в Бостьн отпразнува националния празник на Бьлгария 3-ти март.
Изпълнението на малките патриоти – подготвили разнообразна програма - развьлнуваха сьрцата на присьстващите. Стиховете на Ботев, Дора Габе, Иван Вазов и Младен Исаев трогнаха душите на присъстващите от умиление, почувствали магическата сила на любовта към Родината, към българската история, култура и език.Програмата завьрши с изпьлнение на саксофон на “Я кажи ми облаче ле бяло.” Родители и гости бяха подготвили трапеза със специално приготвени ястия от националната ни кухня и помогнаха да се усети очарованието на истинския празник. На празника присьства и почетния консул на Бьлгария в Бостън г-н Франк Бейли. Повече информация за училището може да получите от уейб страницата www.bg-school.org

На 12-ти март, неделя, Българската Православна Църква “Света Петка” в Бостън ще посрещне православните вярващи за Тодоровден. Протоирей Румен Пеловски ще отслужи служба за празника и по традиция ще изнесе кратка лекция за любознателните. Вечерта на 12-ти, ръководството на църквата ще участва в Годишния Събор на всички православни църкви в щата.

На 25-ти март, събота, ще се състои голям, празничен концерт за българската общност в Масачузетс, под наслов “БЪЛГАРИЯ, ЗЕМЯ НА ОРФЕЙ”. Събитието се организира от Българо-Американският център “Мадара” и обединява отбелязването на хубавите мартенски празници: Баба Марта,8-ми март, Националния празник, Първа пролет и Благовещение.

Празничната програма ще включва много музика и танци, изложба на български произведения на искуството и занаяти, представяне на местни бизнеси, видео материали за България и вечерта ще завърши с уроци по български народни танци за всички възрастови групи. Повече информациа може да се намери на страницата www.bgfocus.com. Специални гости на концертната програма ще са:

Деси Добрева, вокал, пиано,
Деси е една от най-известните млади изпълнителки на България, спечелила сърцата на публиката с “ангелсия си глас” и уникално си излъчване. Бивша солистка на “Куку-бенд”, оркестърът на най-гледаното телевизионно предаване в България, “Шоуто на Слави”. Песните, които тя изпява заедно с тях много бързо се превръщат в хитове.
Младата звезда продъжава самостоятелната си музикална кариера като през май 2005, пристига в САЩ, за да учи в един от най-пристижните музикални колежи в света “Berkley college of music”, Бостън, МА.

Александър Стоянов, флейта
Талантливият музикант започва творческата си кариера от Средното Музикалното училище “Любомир Пипков”, София, след което две години учи в майсторския клас на Симеон Щерев*, в Българската Консерватория “Панчо Владигеров”. В момента Александър Стоянов е студент четвърти семестър, специалност флейта, в Музикалния колеж “Berkley college of music”, Бостън, МА.
Стоянов ще свири в акомпанимент на японската пианиска Кана Дехара, класическо пиано и джаз, студентка също в Бъркли.
*(Флейтистът Симеон Щерев е поставен още през 70-те и 80-те години на върха на годишните класации на списанията “Jazz Forum” и “Down Beat”. Лауреат е на Наградата на критиците от фестивала в Montreux’67. Участвал е в почти всички международни фестивали в Европа, Азия и Америка. Професор е в Музикалната академия, София)

Боян Христов, акустична, електрическа китара,
Младият музикант има богата творческа кариера, свирил е с известни музиканти и изпълнители като: Валди Тотев (Щурците), Христо Ламбрев (Сигнал), Йордан Владев и др. Също така и с групи като “Джендема” , “Три и половина”, “Карамел”, “Змей”, “3х3” и др. В момента Боян е студент първи семестър в Бъркли.

Танцов ансамбъл за български фолкор “Лудо младо”, с хориографи Петър Петров и Мариета Мирчева. Една изключително лъчезарна група от млади хора, които с любов и професионализъм популяризират красотата на българския фолкор в САЩ. Участвали са в редица събития като: ежегодния Българкси Културен Фестивал в Бостън, Балкански Фестивал 2006 в Нова Англия и мн. др.

Мария Колюшева ще представи пиесата “На изчезване”, на която е автор и художник. Аторката я определя като многопластова творба изпълнена с много метофори; като едно пътуване към дома, към България; като желание да съхраним нашите българки цености, нашия род и език; като вселенското ни пътувне към отвъдното и към онова друго “Черно море”, в което живота свършва за да се роди отново.