Home  
  Events Calendar  
  Benefit events  
  News  
  Photo Album  
  Video  
  Classes  
  Mailing list  
  Directory  
  Immigration info  
  About us  
  Contact Us  
  Media  
  Travel  
  My Visit  
 
 
energize
 
bcen
thrive market madara
 
 
 
 
 

     
 




Only the GOOD news ...

ИЗЛЕЗЕ НАЙ–НОВАТА БИОГРАФИЯ НА АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ
1 януари, 2012   Автор Станислав Калчев
Днес се навършиха 149 години от рождението на видния български писател Алеко Константинов.
Вече е факт и най-новата тритомна биография на Алеко с автор Гавраил Панчев. Тя е резултат от 16-годишен изследователски труд – авторът проучва и интерпретира над 5 000 текста, в това число и всички налични архивни документи по темата. Според проф. Светлозар Игов тази биография е най-добрата написана досега за Алеко Константинов.

За сравнение: предишният труд за Щастливеца, който все още се ползва от университетите и училищата в България, е от далечната 1964 г.

Целта на тритомника, според автора, е, не само да се осмисли от днешна гледна точка литературната, обществената, правната и политическа дейност на Щастливеца, но и тя да се представи като алтернатива на Бай Ганю и „байганювщината“, която прогони хиляди българи в чужбина. И още един немаловажен факт: за „Бай Ганю“ има написани стотици научни текстове в хиляди страници, а за Алеко- изключително малко. Тази празнота в изследванията и знанието ни за А. Константинов се стреми да запълни новата биография.

Какво съдържа тритомникът:

Първи том включва: изследване и коментар на живота на Алеко Константинов в широк контекст – историята на Свищов, рода и семейството на автора и връзката му с християнската религия; като книгата възстановява също така и историята на известната Априловска гимназия в гр. Габрово.

Вторият том обхваща творческата и обществено-политическата дейност на Алеко Константинов след 1885 г. до 1897 г. Освен представяне на съвременна интерпретация за "Бай Ганю. Невероятни разкази за един съвременен българин", книгата предлага на читателите изключително интересни факти от живота и дейността на Алеко като общественик и писател.

Третият том от Биографията е изцяло посветен на убийството на А. Константинов на 11.05.1897 г. Описани и коментирани са различни интерпретации. Специално и обстойно е изследвана и коментирана правната страна на убийството с помощта на всички нормативни (законови) документи и актове на Народното събрание, актуални към 1897 г. и използвани по време на процеса в Т. Пазарджик от есента на същата година.

Понастоящем писателят Г. Панчев работи над новия си проект- изследване върху живота на Захари Стоянов. Повече информация за проекта и автора можете да откриете на: www.gavrailpanchev.info

ИНТЕРЕСНО ИНТЕРВЮ С АВТОРА може да процетете във в-к България сега:
http://www.bulgariasega.com/interesting_facts/literatura/13179.html

 

 Our friends  



Todor Ialamov

Vasil Nenkov


David Flashenberg



emona