Home  
  Events Calendar  
  Benefit events  
  News  
  Photo Album  
  Video  
  Classes  
  Mailing list  
  Directory  
  Immigration info  
  About us  
  Contact Us  
  Media  
  Travel  
  My Visit  
 
 
energize
 
bcen
thrive market madara
 
 
 
 
 

     
 




Only the GOOD news ...

ЛЮБИТЕЛИ НА ТЕАТЪРА ОТ БОСТЪН СТЪПВАТ ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА СЦЕНА И ПРЕДСТАВЯТ ЯВОРОВ
25 Окт, 2009 Алекс Грашкина

На 3ти октомври в Бостънския университет, група любители на театралното изкуство представиха на български пиесата “Когато гръм удари” по Пейо Яворов.

В това произведение, което е един от малкото си опити като драматург, Яворов показва сътресението в дома на заможния земевладелец Сава Попович след разкритието на опасна тайна.

Ролите на Бистра и Сава Попович изпълняват двама студенти от Бостънския университет, Оксана Георгиева, магистър по музика със специалност цигулка, и Николай Николаев, докторант по математика.  До тях застава Камен Козарев, докторант по астрофизика, в ролята на мистериозния полковник Витанов, който след повече от 20 години се завръща при своята любов Бистра и разбунва духовете на миналото. И тримата за първи път играят в театрална постановка.

Идеята за любителска пиеса, предназначена за българско-говорящите почитатели на театралното изкуство в Бостън, се ражда спонтанно през февруари, когато режисьорката-любителка Александра Грашкина, по образование юрист, предлага главните роли на Оксана, Николай и Камен. По-късно към състава се присъединяват Александър Христов и Христина Димитрова в ролите на младите Данаил и Олга. Първите репетиции се провеждат в домовете на актьорите и в малки класни стаи в Бостънския университет. Месеци наред, съставът търси сцена, декори и костюми на приемливи цени. През май на репетициите започва да идва знаменитата българска актриса Светлана Атанасова. Тя подава ръка на любителския състав и прекарва часове от свободното си време в работа с любителите, повечето от които никога във живота си не стъпвали на сцена.  “Светлана е не само изключителен професионалист, но и личност със заразителен дух. Нейният талант и любовта й към театъра си личаха през всеки един миг, който прекарахме с нея. Кой би могъл да мечтае за по-добър учител?”, споделя Александра.

Седмица преди представлението, съставът все още няма помощници за осветлението и озвучаването на спектакъла. Само след няколко дни подготовка, Владимир Янков, студент-докторант по икономика в Бостънския университет, се наема с отговорната задача да помогне с осветлението.  Група български студенти от Масачузетския Технологичен Институт и от Харвард се включват в построяването и подреждането на декорите. 

Всички участници благодарят от сърце на Българо-Американски Център “Мадара” с директор Виолета Желязкова, която свързва театралите-любители с професиналистката Светлана Атанасова и популяризира пиесата сред българската общност в Масачузетс, благодарение на което над 120 зрители успяват да се насладят на любителския спектакъл.

Любителски видео материал може да видите тук: http://qik.com/bgtheatre


 

 

 Our friends  



Todor Ialamov

Vasil Nenkov


David Flashenberg



emona